Високий Вал

Последнее обновление 11:53 четверг, 21 марта

Укр Рус

Руслан СОТНИК

Підприємець

27.01.2017 07:59 Руслан СОТНИК

Про нову політичну зірку України - Globus

Хочу  запропонувати вам матеріал польського журналіста Романо Болковича, який мені особисто подарував надію, що  врешті-решт  Україна стане державою, якою ми будемо пишатися.

Валентин Наливайченко – нова політична зірка найвтомленішої країни Європи

Київ. Перше знайомство з Україною розпочинається з аеропорту. Там поширюють попередження: інформують пасажирів про злочинну корупцію. Розумієш, що українців проблема корупції турбує не менше, ніж війна на сході країни.

З цим першим враженням я їхав до готелю, намагаючись розгледіти крізь ніч контури міста, де у мене було заплановано інтерв'ю з Юлією Тимошенко, і з людиною, яка є висхідною зіркою української політики - Валентином Наливайченком.

Валентин Наливайченко для хорватів, звичайно, маловідоме ім'я, але і чверть українців не одразу б точно сказали, хто це. Проте, колишній Генеральний консул України в США - потенційний новий український лідер.

Досвідчений дипломат, був заступником міністра закордонних справ і послом України в Білорусі. Він двічі очолював Службу безпеки України - аналог хорватського SOA. Він почав незворотні процеси реанімування відомства, такі як деКДБізація та відкриття архівів для громадськості, завдяки яким сотні тисяч українців дізналися правду про своїх закатованих режимом близьких.

У той же час, Наливайченко був ключовою фігурою у відкритті історичної правди про найбільшу трагедію українців - Голодомор: штучний голод 1932-33 років, що забрав мільйони життів. Про ефективність Наливайченка в боротьбі проти російської агресії, в першу чергу, свідчить те, що Слідчий комітет Російської Федерації порушив проти нього кримінальну справу.

У Наливайченка є дві особливості: він один із небагатьох в українському політичному істеблішменті, до якого є довіра, він не дратує громадськість, у той же час він - близький партнер США, зокрема, республіканців.

Перебування в США

На початку грудня 2016 року, Наливайченко був у Вашингтоні на запрошення американської сторони, де проводив зустрічі з новою командою президента США Трампа, численними сенаторами і конгресменами, і представляв свою Програму подолання корупції в Україні. Особливе значення мала зустріч Наливайченка з президентом The Heritage Foundation паном Джимом ДеМінтом.

У Наливайченка поєднуються природній шарм із люб‘язністю, нехарактерною для людини зі сфери безпеки. Він водночас стійкий, рішучий, але максимально відвертий. Пояснює, чому у червні 2015 року залишив високу державну посаду. Із влади пішов, тому що не хотів миритися з корупцією в близькому оточенні президента Порошенка.

«Президент не реагував на мої доповіді, і тоді я сказав: «Досить». Я більше не хотів бути в команді людей, які під час війни крадуть і брешуть. Неможливо вести боротьбу з корупцією, коли ти - підлеглий. Тому зараз я працюю у громадському секторі, зосередився на боротьбі з корупцією.

Створив Рух «Справедливість», якій допомагає солдатам на передовій і ветеранам АТО. Амбіція у мене, як і у всіх українців, тільки одна - подолати корупцію в країні, покласти край війні, повернути окуповані території».

Очевидно, що корупція в Україні, - як ракова пухлина. І в аеропорту, і в офісі Наливайченка я чую такі тези: «Україна зараз має два найбільших ворога: агресію з боку Російської Федерації та корупцію в середині країни».

Я вважаю, що найнебезпечнішою є корупція, яка проникла в усі державні установи і вбиває віру людей у майбутнє. На відміну від ворога на передовій, якого ви бачите і знаєте, корупція, як отрута, що знищує тихо й повільно, але зі страшними наслідками. Згідно останніх досліджень, 86% українців не вірять, що уряд має намір подолати корупцію», - зауважує Наливайченко.

Запитую його, що саме він прагне зробити у цій боротьбі. «У нас немає вибору. Ми не можемо уникати цієї проблеми, якщо ми хочемо мати успішну країну, щасливих людей, інтеграцію в європейські і світові процеси. Для мене це - принципова позиція. Для мене, як українця, принизливо, що Україна відома у всьому світі високим рівнем корупції, фото та ім'я нашого президента з'являється в міжнародних розслідуваннях по боротьбі з корупцією, таких як «Panama Papers», - відповідає він.  

Наливайченко має досвід боротьби на сході країни

Цікавлюся, як Наливайченко оцінює ситуацію на сході країни? Каже, що ситуація дуже складна. Кожен день ворог гатить по українських позиціях, щодня помирають прості українці, страждає мирне населення. Лікарні переповненні пораненими, Україна не контролює 408 км свого державного кордону на Сході. Через цю "діру" з Росії щодня надходить зброя для сепаратистів, боєприпаси, проникають російські солдати, інструктори, офіцери ГРУ і ФСБ.

За останніми даними, в окупованих районах Донецької і Луганської областей до 10 000 російських військових і представників розвідувальних служб. Вони мають більше 700 танків. Для порівняння, це загальна кількість танків, які разом мають у розпорядженні Німеччина і Великобританія.

Казка про шпигуна

 Слідчий комітет РФ порушив справу проти Наливайченка і тому він є нев’їзним у Росію. Каже: «Не можу і не хочу. Немає причин їхати в Росію, будучи довіреною людиною американців, мене як американського агента там сприймають, - посміхається.  А порушена справа лише свідчить про нашу ефективність у боротьбі з агресором.

Я - агент своєї країни. Байку про "американського шпигуна" розповсюдили українські комуністи - п'ята колона Москви. Я не приховую, що у мене гарні зв'язки у Сполучених Штатах із 2001 року, коли я почав працювати у Вашингтоні як Генеральний консул України.

Як керівник Служби безпеки України систематично співпрацював із американськими партнерами у питаннях обміну даними, боротьби з тероризмом, корупцією, розвитку кібер-безпеки. Завдяки підтримці партнерів, у 2007 році ми побудували під Києвом антитерористичний полігон за стандартами НАТО. Я знаю багатьох колишніх і нинішніх керівників ФБР і ЦРУ».

Наливайченко був першим, хто майже одразу після трагедії Боїнгу MH17 оприлюднив хто і якою зброєю збив літак малайзійських авіаліній. Він каже:

"Я ніколи не забуду той день, 17 липня 2014 року. У цьому жахливому і цинічному злочині ми, на підставі зібраних доказів та свідчень свідків, даних розвідки, змогли розібратися менш ніж за 24 години після трагедії. Я зробив заяву в вітчизняних та зарубіжних ЗМІ: літак був збитий ракетою з російської ракетної системи «БУК». Система була привезена з Російської Федерації, а після скоєння злочину «БУК» було повернуто до Росії». В останній доповіді міжнародної комісії, яка розслідує цей інцидент, усі ці висновки підтверджено.

Між імперіями 

Я поцікавився, чому Україна ніяк не стане частиною ЄС і НАТО, як Хорватія? "Є свої історичні, геополітичні та інші причини. Хорватія, навіть як частина колишньої Югославії, була більш інтегрована в європейські процеси. Європа географічно ближче до вас, ви більш консолідовані як нація. Україна довгий час була розділена між двома імперіями: Російською та Австро-Угорською.

Комуністичний режим, під час якого до влади прийшли більшовики, завжди був антиукраїнським. Вони винні, що ми втратили ціле покоління інтелігенції, селян, патріотів, людей, які можуть і хочуть працювати на власну Батьківщину. Гальмує нас сьогодні і Росія, яка рішуче протидіє нашій європейській та євроатлантичній інтеграції, вважаючи Україну не лише зоною своїх геополітичних інтересів, але і частиною своєї території».

Хорватія для України має особливе значення, - стверджує Наливайченко: «Для України Хорватія, як новий член ЄС і НАТО, мала б стати стратегічним партнером у Південно-Східній Європі. Разом із Польщею на Заході і Литвою на Півночі. Для цього існує сильне історичне та політичне підґрунтя.

Україна була першою країною-членом ООН, яка 11 грудня 1991 року визнала незалежність Хорватії.  А Хорватія одна з перших визнала незалежність України, 5 грудня того ж року. Україна для Хорватії повинна стати сильним економічним партнером з великим і надійним ринком».

Хорватський приклад

"Я переконаний, що Хорватія для українців є прикладом гідності, прикладом того, як треба любити і захищати свою Батьківщину. Я щасливий і гордий з того, що член моєї команди - молодий, але досвідчений дипломат, викладач хорватської мови і літератури Маркіян Лубківський, колишній посол України в Хорватії (2006—2009 роки), який любить і глибоко розуміє вашу країну.

Разом ми працюємо над тим законом, який колись приймала Хорватія, борячись і проти агресорів, і проти корупції. Маю на увазі ваш Закон про наживу на війні. Останнім часом влада схвалила нашу пропозицію і призначила Уповноваженого з прав ветеранів АТО. Ми також розробили План Гідності для України, який теж базується на основі хорватського досвіду.

Ми хочемо використовувати ваші знання у питаннях реінтеграції окупованих територій, розмінуванням, доглядом за ветеранами, управлінням Міністерством оборони, збройними силами», - розповідає Валентин Наливайченко.

Пленкович рішуче хоче допомогти Україні, а це сильно дратує росіян, тому тиснуть і на вас

Я запитав Наливайченка, що він думає про заяву нашого прем'єр-міністра, враховуючи російську реакцію? Він коментує: "Візит прем‘єра Андрея Плєнковича в Україну, а також його заяву про готовність надати нам руку допомоги дуже добре сприйняли в Україні та у Європі. Це справжній жест друга, рішучого та чесного політика.

Звісно, це злить росіян, оскільки Хорватія зуміла зберегти свою територіальну цілісність і готова передати свій досвід Україні. Для мене досвід Хорватії трагічний, але, водночас, безцінний. Росія не хоче виведення своїх військ з України, демілітаризації окупованих територій, повернення цих районів під контроль Києва. Росія цим займається, чинячи тиск на всі країни, які засудили агресію, в тому числі і на Хорватію, але це їй не вдасться. 

На в’їзді і на виїзді з України в аеропорту мене запитали митники: скільки грошей у мене з собою. Незвична ситуація, ніхто й ніколи не запитував мене нічого подібного у інших аеропортах країн Європи. Але, я розумію питання. Корупція – це перше, з чим ти стикаєшся в Україні, й останнє, про що чуєш, коли покидаєш Україну.

Чи зможе Наливайченко реалізувати в Україні презентовану у Вашингтоні Антикорупційну платформу - програму боротьби з цим злом? Це ми дізнаємось дуже скоро. Якщо моє враження вірне, я говорив із головним героєм найближчого політичного майбутнього України.

Романо Болкович, журнал «Глобус»

закрытьДобавить комментарий: