Високий Вал

Последнее обновление 11:53 четверг, 21 марта

Укр Рус

Петр АНТОНЕНКО

журналіст

06.07.2015 09:49 Петр АНТОНЕНКО

Без Фестивалю журналістики, без Козацького свята, без Всесвітнього Форуму

Може, Народний Рух згадає про 25-річчя славного походу «Дзвін-90»?

   Коли торік вперше не було проведено обласний Фестиваль журналістики «Золотий передзвін Придесення», що в якійсь мірі вже був і всеукраїнським, який проводився друге десятиліття, традиційно до Дня журналіста України, це «списали» на переміну влади, початок сепаратистського заколоту і російської  агресії на Донбасі.

    Пройшов рік. Суспільство вже потроху звикло з усім означеним, якщо можна з цим «звикнутися», життя продовжувалося. Більше того, на решті України, в далеких від фронтового Сходу областях наче аж підкреслювалося: мирне життя продовжується, з усіма його подіями і традиціями у мистецтві, освіті, спорті. Що спростовувало й другу мотивацію скасування фестивалю—мовляв, треба економити кошти на різних акціях В Чернігові, як і загалом по Україні, ці акції тривали, ніби підкреслюючи— ми народ миру, а  не війни. І до проведення різних фестивалів, конкурсів, свят традиційно і ще більше, ніж раніше, долучалися спонсори—великий і малий бізнес, підприємці. Врешті, вони завжди спонсорували й проведення фестивалів журналістики. Від місцевої влади, насамперед, закладів культури,  вимагалося лише організувати святкове дійство в обласному академічному театрі чи філармонії.  І ось «Золотий передзвін Придесення» не відбувся й  другий рік підряд.
    Продовжимо цей ряд. Точно так само другий рік підряд не відбулося обласне Козацьке свято у славній гетьманській столиці — Батурині. Звичайно, батуряни традиційно, в другу неділю червня, провели це свято— скромно, як міське. Але варто нагадати, що чверть століття Козацьке свято проводилося як обласне, всеукраїнське, а  в окремі роки й міжнародне. В липні якраз ювілей: минає25 років від проведення Чернігівськими обласними організаціями Народного Руху і «Просвіти» першого козацького свята в Батурині. Саме ним завершився кількаденний агітаційно-культурологічний похід «Дзвін-90».До  його проведення  спонукала і  щойно ухвалена Верховною Радою Декларація про державний суверенітет України, якій теж 16 липня ювілей — 25-річчя.        
    Звернімо увагу: це було ще за Радянського Союзу, в загниваючому,  але існуючому СРСР, при правлячій Компартії, яка чинила шалений  спротив походу «Дзвін-90». Тим не менше, похід районами Чернігівщини пройшов з великим успіхом. А в Батурині рухівці і просвітяни вперше підняли синьо-жовтий український національний прапор, вперше відкрито виконали наш Гімн «Ще не вмерла Україна». Вперше за кілька століть помолилися в гетьманській столиці за Івана Мазепу і його козаків, що колись постали за відродження України. Учасники походу вперше розповіли людям про замовчувану історію — знищення московським військом всіх мешканців Батурину у трагічному листопаді 1708 року. Рухівці і просвітяни насипали курган, як символічну могилу жертвам того терору, встановили на ньому хрест. А поруч поклали пам’ятну плиту на честь Івана Мазепи і його козаків.
    Мабуть же, нині обласним та й всеукраїнським Руху і «Просвіті» варто відзначити 25-річчя того походу, того першого кроку для  відродження Батурина в нашій  національній пам`яті.
   Завершити ж цей ряд варто ще одним скасуванням традиційного і вкрай важливого заходу. Запланований на серпень цього року VIВсесвітній Форум українців не відбудеться. Українська Всесвітня Координаційна Рада кілька тижнів тому ухвалила провести цей черговий Форум 20—21 серпня 2015 року. УВКР, як керівний орган світового українства, що обирається якраз на Форумах, мала повне право прийняти таку ухвалу. Тим більше, що на попередньому Vфорумі у 2011 році було ухвалено провести наступне зібрання українців світу якраз цього року. Але звичайно,УВКР, бідна, злиденно фінансована державою організація, офіс якої тулиться в кількох кімнатах обшарпаного будинку в глибині двору по вул. Антоновича (хоч вартував би якогось гарного старовинного особняка),  не може провести Всесвітній Форум без підтримки держави. Адже держави світу завжди підтримують свою діаспору.   Наша держава  фінансувала ці Форуми, щоб, «відбувши чергу» цією подачкою, на наступні кілька років практично забути про світове українство.
   І ось недавно в Києві побували лідери світового українства, найбільших діаспорних організацій. Вони і голова УВКР Михайло Ратушний побули на прийому в Кабміні, де урядовці переконували гостей, що VI Всесвітній Форум українців треба відкласти—на рік. Мотивація все та ж—мовляв, не на часі: війна, агресія, економічна криза.
    Що тут сказати: А, може, якраз на часі біло б зібрання українців нашої держави і світу— за участю представників щонайменше 20-мільйонів світового українства. Якраз зараз нам НА ЧАСІ і дуже важлива їхня підтримка,  їхній голос на захист суверенності Української держави. Українці діаспори й так багато роблять для цього, досить назвати величезну гуманітарну, фінансову допомогу для нашої армії,  воїнів АТО, численні акції протесту українців закордону проти російської агресії, на захист України. І до голосу цих українців прислухаються лідери держав Європи і світу. То чому б не посприяти подальшому єднанню світового українства.
    А щодо економічних чинників… Може, наша влада якраз цього і побоюється — чесної розмови з українцями світу про наші так звані «реформи», які лише б`ють по людях. Розмови про те, що практично нічого не змінилося після Майдану— щодо оновлення суспільства, очищення влади, покарання тих, хто довів до крові на Майдані.    То що, нічого сказати світовому українству?

Комментарии (30)

КАРГО 514 | 2019-10-12 01:55

Доставка грузов из Китая "КАРГО 514"

Авиа 12-15 дней
Авто 18-25 дней

Цены зависят от веса и объема. 4 склада в Китае. Работаем с физ. и юрлицами. Страховка груза от 1%. Упаковка груза. Поможем оплатить в Китай за товар (от 2%). Работаем более 10 лет.

Для расчета груза требуется вес и объем.
e-mail kargo514@mail.ru
Телефон, WhatsApp +79153288894

Ответить | С цитатой

Евгений | 2019-10-09 19:26

Привлекаем клиентов в Ваш бизнес, с помощью рассылки в формы обратной связи сайтов.

В наличии несколько баз, суммарным объемом более 5 млн сайтов СНГ.
Предоставляем скриншоты, подтверждающие выполнение обязательств с нашей стороны.

Приятные цены - нам выгодно, чтобы заказчик получал прибыль, значительно превышающую стоимость рассылки и обращался повторно.

В отличии от большинства наших конкурентов, оплату берем ТОЛЬКО за УСПЕШНО доставленные сообщения.
Напишите пожалуйста ответ на нашу почту: silinitcha1979@mail.ru
Если Вам удобнее другой способ связи, напишите на почту, какой именно.

P.S. Извините за беспокойство, если мы с Вами уже сотрудничаем.

Ответить | С цитатой

Лиза | 2019-10-01 04:35

Добрый день!

Меня зовут Лиза, я профессиональный гид.

Хочу Вам предложить зимний отдых на Байкале. Поверьте, этот тур запомнится Вам и Вашей семье на долго, так как
вы увидите все великолепие и очарование этого сказачного озера.

Мои контакты:

+7 (964) 120 78 54
https://baikal-extreme.com/tury-na-bajkal/zimoj

Звоните, я с удовольствием отвечу на все вопросы.

Ответить | С цитатой

Дмитрий | 2019-09-28 04:38

Привлекаем клиентов в Ваш бизнес, с помощью рассылки в формы обратной связи сайтов.

В наличии несколько баз, суммарным объемом более 5 млн сайтов СНГ.
Предоставляем скриншоты, подтверждающие выполнение обязательств с нашей стороны.

Приятные цены - нам выгодно, чтобы заказчик получал прибыль, значительно превышающую стоимость рассылки и обращался повторно.

В отличии от большинства наших конкурентов, оплату берем ТОЛЬКО за УСПЕШНО доставленные сообщения.
Напишите пожалуйста ответ на нашу почту: silinitcha1979@mail.ru
Если Вам удобнее другой способ связи, напишите на почту, какой именно.

P.S. Извините за беспокойство, если мы с Вами уже сотрудничаем.

Ответить | С цитатой

КАРГО 514 | 2019-09-26 05:02

Доставка грузов из Китая "КАРГО 514"
Работаем более 10 лет.

Авиа 12-15 дней
Авто 18-25 дней

Цены зависят от веса и объема. 4 склада в Китае. Работаем с физ. и юр лицами. Страховка груза от 1%. Упаковка груза. Поможем оплатить в Китай за товар (от 2%).

Запросы на доставку присылайте на email kargo514@mail.ru или по телефону, whatsapp +79153288894

Ответить | С цитатой

WillieBaisy | 2019-09-20 06:37

Паспорт России, водительские права, дебетовые карты, военный билет, водительское удостоверение, ксивы, и многое другое
паспорт рф купить москва
приму залив на карту
как купить военный билет
купить стс

Ответить | С цитатой

Илья | 2019-08-13 00:04

Здравствуйте!
Мы, команда программистов, разрабатываем и оптимизируем сайты на CMS Wordpress.
Имеется сайт, впечатляющее портфолио, презентация команды.(Отправим по первому запросу)
Вы хотите заказать сайт или внести правки в уже имеющийся?
Напишите нам, E-mail: salomigsorp1987@mail.ru
С уважением, Илья!

Ответить | С цитатой

JamesLef | 2019-07-07 00:18

Продается Транспортная Компания
Международные автомобильные перевозки грузов
г.Москва
Допуск к МДП с 1997 года. Действует до 15.04.2024
Лицензия Таможенного Перевозчика

10 автопоездов, в собственности, тенты.
весь подвижной состав на балансе компании.
возможна продажа с Транспортными средствами и без транспорта.

без долгов, лизинга и кредитов.
действующая.

+7 906 066-5972
sale@ldmeter.com

http://www.ldmeter.com/rus/

Ответить | С цитатой

Haruna | 2015-09-09 21:36

A wonderful job. Super helpful innmaortiof.

Ответить | С цитатой

Сергій Кнуренко | 2015-07-26 11:27

На жаль, останні два абзаці є діагнозом ситуації... Може треба державну владу ставити перед фактом запланованої дії, тоді вони змушені будуть брати участь.

Ответить | С цитатой

закрытьДобавить комментарий: